måndag 28 juli 2014

Smurfbyn Júzcar


Ut på roadtrip igen! Denna gång för att besöka den märkliga smurfbyn som gömmer sig i bergen här i Andalusien. Efter 1,5h körning i bergen kom vi fram till Júzcar, som är en liten by där alla hus är målade i härligt småblå färg. På de blå väggarna är målningar av smurfar, och runt om i byn finns stora smurfstatyer utställda. Vissa har till och med valt att dekorera sina balkonger med små figurer.


När man släppte filmerna om smurfarna för några år sedan bestämde man sig för att söka upp en by som skulle vara den by som smurfarna kom ifrån. Efter sökande bland massa olika byar bestämde man sig för denna, och under de följande 15 dagarna förvandlades hela staden från vit till blå.


I början av stadens blåa period var det många som besökte den. Spanjorerna som bor i närheten åkte hit med familjerna och när smurffilmerna var aktuella var det givetvis fler som ville hit. Men nu är det en väldigt död by man möter. Lokalbefolkningen sitter som alltid på en liten bar i skuggan, de gamla gubbarna i sina strukna skjortor instoppade i finbyxorna. Annars är gatorna tomma.


Bland alla byar i Spaniens berg är det en som sticker ut lite extra. Så vackert!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar