torsdag 17 juli 2014

Virgen del Carmen - sjömännens beskyddare



Den 16 juli är det fullt av folk på gatorna i alla fiskebyar i Spanien. Det är då man firar sjömännens och fiskarnas skyddshelgon, Jungfru Carmen. Det anses också att hon renar havet så vissa avstår från att bada i havet till den 16 juli. I Fuengirola firades det i Los Boliches och när hon klockan 21 bars ut ur kyrkan var det till applåder och konfettiregn.


Sedan bars hon fram av sjömännen längs gatorna i staden, och på balkongerna har folk samlats för att se processionen från första parkett. Vissa grät, och vi misstänkte att de kanske hade förlorat någon till havs. 


Medan processionen fortsatte runt i området samlades allt fler människor på stranden för kvällens höjdpunkt.



Sandkonstnärerna bidrog med sin talang i firandet och gjorde en sandskulptur av Carmen.


Det var detta alla väntade på - att sjömännen skulle bära ut Carmen i havet. Som ni ser var det många som badade och många båtar hade samlats längs strandkanten för att se på.


Båtarna lyste upp med bengaler och samtidigt som hon bars ut i vattnet startade en fantastisk fyrverkerishow från piren.


Fyrverkerierna var helt otroliga! De kom i så många olika varianter, storlekar och färger. De häftigaste var dessa som exploderade i höjd med vattnet. Vi var osäkra på om det var meningen eller om det var ett misstag - men otroligt fint och imponerande var det.




Inget firande i Spanien är komplett utan ett temporärt tivoli. Självklart svängde vi förbi marknadsplatsen där det anordnades för att köpa ett par munkar och grillade majskolvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar