måndag 12 maj 2014

En upptäcksfärd åt andra hållet


Nerja beskrivs som en turiststad på den Spanska kusten, som trots sin popularitet behållit sin bycharm. Husen är vitkalkade och det finns inga rader av hotell i höghus som i Torremolinos på andra sidan Málaga. Det är en mysig by med ca 20 000 invånare, gott om fin havsutsikt, men glest med sevärdheter. En molnig dag som denna avverkade vi snabbt en tur i byn på 2h, lunch inkluderat. Men när solen skiner lyser nog staden upp mer. Mellan klipporna längs kusten finns flera fina vikar med sandstränder, och det var lite snopet att inte kunna uppleva den delen av Nerja. Inte helt rättvist mot staden heller, för nu blir intrycket att man lika väl kan ta sig till Mijas för en halvdagsutflykt om man bor på västra sidan av Málaga under sin semester.


Här är utsikten från den mest kända platsen i staden, europabalkongen. Det är kärnan i gamla stan och  eftersom balkongen sticker ut en bit över havet har man god sikt åt många håll. Men utsikt är ju utsikt vart man än beger sig. Känslan av "was that it?" infann sig, och vi skojade om att vi kört hela vägen hit bara för en fjuttig balkong.


Men med hyrbil är möjligheterna oändliga. Vi rullade vidare mot grottorna som tydligen ska vara riktigt speciella, men efter att ha haft otaliga guidade turer i droppstensgrottorna i både Alanya och Gibraltar kände jag att det inte var prio nummer ett. Men i närheten fann vi denna fina akvedukt, som från början byggdes för att transportera vatten till en sockerfabrik.


Vägen dit uppfann vi själva. Vi tog första bästa parkering och ålade oss sedan under en bro som bar på motorvägen, och genom snåriga buskar för att få en titt på akvedukten.


En bit ovanför Nerja, bara 15 minuter upp i bergen, ligger den ännu charmigare byn Frigiliana. Det är inte heller många speciella sevärdheter att upptäcka, utan hit åker man endast för att få uppleva en klassisk andalusisk by. Denna by vann faktiskt pris för att vara Andalusiens vackraste by 1992.


Se så vackert de visa husen samlas mot bergen i bakgrunden. Alla dessa vita städer är verkligen något  man ska ta del av när man är på besök i Spanien. Men återigen - semestrar man på västra delen av Málaga kan man likaväl spara in på restiden och åka till Mijas som jag placerar i exakt samma kategori som Frigiliana. Men bor man däremot i Nerja vill jag klassa denna lilla by som ett måste. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar