lördag 15 mars 2014

Att besöka en moské


En anledning till att besöka andra länder är för mig att ta del av och förstå andra kulturer. I den muslimska världen tycker jag det är ett måste att besöka en moské. Här kommer några tips.

- Tänk på att vissa moskéer bara tar emot besökare under vissa tider. Det gäller mest stora moskéer där man ska undvika bönetiderna. I de små är man välkommen så länge man inte stör de som ber.

- Man ska vara respektabelt klädd, och täcka axlar och knän. Kvinnor ska också täcka sina hår med en sjal. Både scarfer och långa kjolar brukar finnas att låna för besökare.

- Lämna skorna utanför moskén och kliv in med höger fot först.

Mitt emot ingången till moskén finner ni nischen. Det är där imamen står när han leder böner, och nischens placering visar också i vilken riktning man ska be, för när man ber ska man be mot Mekka.

Ni kommer också kunna se en trappa. Den symboliserar vägen till paradiset där det översta trappsteget står för paradiset och trappsteget under tillhör Mohammed. Detta är inget som beträds av besökarna, utan det är endast imamen som får gå upp på trappan. Han står ibland på det tredje trappsteget uppifrån och pratar med folket.

På bilen ser ni att golvet är täckt av mattor. En ruta är till för en person. Och varför man ber på mattor är för att man ska vara lyft från marken när man ber. Detta gäller även om man ber hemma, då kan man be på en jacka, en tidning eller liknande, bara man är lyft.

De fem bönetiderna varierar varje dag beroende på hur stolen står. Inför varje bön hörs utrop på arabiska och ni kanske funderar på vad de egentligen säger? Här är den ungefärliga översättningen.

"Allah är större x4. Jag vittnar att det inte är någon annan gud än Allag. Jag vittnar att Mohammed är hans sändebud. Kom till bön, kom till det goda. Allah är större, det är ingen annan gud än Allah."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar