onsdag 26 mars 2014

Gibraltar


I måndags var vi på utflykt till Gibraltar, som tillhör Storbritannien. Man betalar med pund, åker röda lokalbussar och överallt pratas engelska. Men precis lika bra går det givetvis med spanska och euro. Höjdpunkten var vi nog överens om - aporna! I bakgrunden ser ni tyvärr inte Marocko. Men det gör man om man vrider sig lite mer åt vänster. Det är bara 14 km mellan de två kontinenterna så vid klara dagar som denna kan man se hela vägen till Afrika. 


Aporna i Gibraltar lever på den höga klippan och enligt legenden ska klippan tillhöra Storbritannien så länge aporna finns kvar. De är svanslösa och halvvilda. Oskygga så man kan stå precis bredvid dem, men man ska passa sig så de inte attackerar om man har en banan i fickan. 


Klippan användes under andra världskriget av militären som byggt ett gigantiskt tunnelsystem inuti. Här fick vi besöka en del av dem. På bilden ser ni också teamet som det ser ut ett tag framöver. Stephie från Danmark, finska Tiia, svenska Sebastian som kommer hålla i miniklubbens uppstart, finlandssvenska Marrku och bossen Pinja, också hon från Finland. Sött gäng va?


På säkert avstånd från apan. 


På den brittiska marken kan man självklart ringa från en röd telefonautomat. 


Så här ser den ut, klippan. Ett märkligt litet land med krånglig procedur för att komma genom landgränsen, men väl värt resan för en trevlig dag. Jag är dock ganska övertygad om att jag efter ett par gånger kommer vara trött på den 2h långa resan - enkelväg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar