tisdag 11 mars 2014

Rastlösa svenskar - så reser vi i sommar

Aktiva resor blir allt mer populära
Vi vill utomlands i sommar, men denna gång vill vi se något nytt. Vi styrs av våra intressen och reser för upplevelser, snarare än lata dagar i solstolen. Trots det är storfavoriterna fortfarande lika populära, för vi slutar aldrig älska Spanien och Turkiet. Här är sommarens resetrender. 

Den grekiska ö-världen gör comeback med utbredda och helt nya chartersatsningar till öar som Korfu, Samos, Lesbos och Mykonos. Samtidigt har fler reguljärflyg satts in, där Norwegian bland andra snappat upp Greklandstrenden och börjat flyga reguljärt till öarna. På så vis tar upp konkurrensen om chartens sol- och badresenärer till Rhodos där de har hela fem flygningar i veckan, och det är bara ett exempel på alla deras nya flygningar till landet. Tickets bokningar till Grekland har ökat med 18% mot förra året, och har redan sprungit förbi Turkiet i antal resenärer. Spåkulan säger att Grekland mycket väl kan klättra förbi Spanien och bli det mest bokade landet i sommar, vilket skulle innebära en stegring från brons till guldmedalj. 

Spanien är dock ännu vårt favoritland i sommar, precis som förra året. Vi föredrar Palma de Mallorca, men ökningen är stor av resenärer som åker till Málaga för att njuta av Andalusien. Nazar startar charterresor till Costa del Sol medan Solresor börjar med resor till Costa de Almería och Costa de la Luz. Hela 24% fler lockas i år av möjligheten att där kombinera historia och kultur med sol och bad. Södra Spanien är ett perfekt resmål att upptäcka med hyrbil, och det i sig är en trend som blir större och större för varje år. I år har var fjärde person uppgett att de hyr bil när de vill ta sig någonstans på semestern.

Det har att göra med vår växande äventyrslusta. De ivriga och orädda 80-talisterna banar väg för denna trend där det handlar om att få upplevelser och gärna kombinera flera olika städer under samma resa. De vill se så mycket som möjligt och inte gå miste om någonting när de har chansen, till skillnad från äldre resenärer som blir stressade av bara tanken och hellre tillbringar hela semestern på ett och samma hotell. Många låter sitt val av semesterort styras av sina intressen. Detta speglas också i det faktum att både  London, New York, Paris och Barcelona legat i topplistan bland sommarresmål de senaste två åren. Sommaren är inte längre synonymt med en drink på stranden. 
Att upptäckarlusten är stor märker vi tydligt i vår dagliga kontakt med våra kunder. Det räcker inte längre med ett fint hotell med bra läge. Det viktigaste är vad det finns att se och göra på resmålet. Vad resenärerna vill uppleva under resan är till stor grad intressestyrt. Det kan vara allt ifrån vandringar, dykning och golf till konst, mode och gastronomi eller större evenemang, säger Maria Gertell, PR- och kommunikationschef på Ticket. 
Viljan att upptäcka något nytt har också bidragit till att ge vissa städer smeknamnet ”sommarens raketer”, de som haft störst procentuell ökning. Där nämns Istanbul, Budapest och Reykjavik. Ingen av dem är klassiska sol- och baddestinationer men kan däremot erbjuda en uppsjö av sevärdheter och aktiviteter som charterbolagen har svårt att överträffa. 

Något som också påverkar vårt val är valutan. Turkiet har just nu rekordlåg lira, vilket gör att vi kan unna oss lite extra semesterlyx för en billig peng. Av samma anledning ser man att resor till Island och Japan, som tidigare varit omtalat som ett dyrt resmål, ökar. Tickets resesäljare berättar också att de allt oftare får frågor om valutan av sina kunder. 

Den svenska resenären 2014 vill få med så mycket som möjligt på sin semester. Nyheten på topplistan är Split i Kroatien som har ett stort utbud av upplevelser. Både charter och reguljärflyg tar er till kristallklart vatten och en stad full av kultur och historia. Beläget vid kusten ger det också möjligheten till att resa vidare i den kroatiska skärgården. Kultur och sevärdheter i kombination med sol och bad - perfekt för den svenska resenären 2014 med andra ord. 

Topplista, resmål (föregående år)Topplista, land (föregående år)
1. Antalya, Turkiet (1)1. Spanien (1)
2. Palma de Mallorca, Spanien (2)2. Grekland (3)
3. Kreta, Grekland (3) 3. Turkiet (2) 
4. Rhodos, Grekland(4)4. USA (4)
5. New York (6)5. Italien (5)
6. Cypern (5) 6. Storbritannien (7)
7. London (7)7. Kroatien (9)
8. Split (ny) 8. Cypern (6)
9. Barcelona (8) 9. Frankrike (8)
10. Paris (9)10. Portugal (ny)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar